داشتن کودکانی باهوش، خواسته بسیاری از مادر و پدرها است. آنها برای رسیدن به این هدف، حتی قبل از اینکه کودکشان به دنیای بیاید، تلاش خود را آغاز میکنند. بعد از تولد، اسباب بازیهای فکری برای کاملتر کردن این موضوع به کمک والدین میآیند. حالا سؤال اینجا است که خرید اسباب بازی فکری تا چه اندازه میتواند روی افزایش هوش بچهها اثرگذار باشد و اصلاً چه نوع اسباببازیهایی میتوانند بهتر از همه به رشد ذهنی کودکان کمک کنند؟ در این مقاله میخواهیم با ارائه راهنمای خرید بازی فکری، کمکحال شما باشیم و به پرسشهایتان پاسخهای معتبری بدهیم.
چه اسباببازیهایی در رده بازیهای فکری قرار میگیرند؟
بازیهای فکری یا اسباب بازیهای آموزشی به کودک کمک میکنند تا راهحلهای مختلفی برای مسائل بیابند، تمرکز خود را بالا ببرند، حافظهشان را قویتر کنند، الگوها را تشخیص دهند و تفکر خلاقانهتری داشته باشند. برخی از بازیهایی که میتوانند چنین اهدافی را برآورده کنند، شامل انواع پازل، لگوها، بازیهای فکری با حروف الفبا، بازیهای تخیلی و… میشوند.
تاثیر اسباب بازی فکری در افزایش هوش کودکان
یکی از بزرگترین اهدافی که مادر و پدرها از خرید اسباب بازی فکری دارند، افزایش هوش و تقویت تواناییهای ذهنی کودکانشان است. در این بخش میخواهیم ببینیم که اسباب بازیها چطور این کار را انجام میدهند.
اسباب بازیها به قدرت تخیل و خلاقیت کودک، تلنگر میزنند
وقتی حرف از خلاقیت میشود، نباید فکرتان فقط به سمت آثار هنری فاخر یا ساخت وسایل عجیب برود؛ چون هر تلنگر کوچکی که در دوران کودکی به این بخش مهم از ذهن کودکان زده شود هم به همان اندازه آثار فاخر ارزشمند است.
خرید بازی فکری با بهوجود آوردن بستری مناسب از راه کارکردن با مواد مختلف یا ایفای نقشهای گوناگون، به خلاقیت و تخیل کودک اجازه خودنمایی میدهد. این اسباب بازیها مهارت تفکر خلاق را به شکلی غیرمستقیم به کودک میآموزند و ذهن او را به سمت ساخت الگوهای مختلف هدایت میکنند.
خرید اسباب بازی فکری، مهارت زبانی کودک را توسعه میدهد
اسباب بازیهای فکری میتوانند تاثیر زیادی در رشد مهارتهای زبانی کودک داشته باشند. بهعنوان مثال، بازیهای وانمودی که در آنها کودک با استفاده از اسباب بازیها نقشهای مختلفی را بازی میکند، او را به سمت استفاده درست از واژهها و بهکاربردن زبان توصیفی، سوق میدهند. با استفاده از این بازیها حتی تفکر انتقادی کودک هم رشد میکند؛ چون باید در طول بازی توضیح دهد که چرا مثلاً این عروسک چنین احساسی دارد یا آیا میتوانست طور دیگری باشد؟!
اسباب بازیهای فکری، هوش اجتماعی و عاطفی کودک را تقویت میکنند
وقتی کودکان با اسباب بازیهایی سرگرم میشوند که نیاز به شخصیتپردازی دارند، مهارتهای اجتماعی و هوش هیجانی خود را با کمک شخصیتهای مختلف درون بازی و صحنههای متفاوت آن توسعه میدهند. اینجا است که کودک، شروع به درک روابط، تصمیمها و تفاوت میان شخصیتها میکند و خلاقانهتر تصمیم میگیرد.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در یک مطالعه تحقیقاتی در سال 2010 مشخص شد کودکانی که در معرض بازی با شخصیتهای داستانی در مورد جادو و موجودات جادویی قرار میگرفتند، چندین برابر بیشتر از هم سن و سالان خود خلاق شدند.
اسباب بازیها مهارت حل مسأله را تقویت میکنند
یکی از مهارتهای کلیدی و مهم برای کودکان، توانایی آنها در حل چالشهای گوناگون است. اسباب بازیها میتوانند با ساخت چالشهای کوچک، ذهن کودکان را به سمت یافتن راهحلهای کاربردی سوق دهند.
کودک شما باید یاد بگیرد که مشکلات را هم بهتنهایی و هم با کمک دوستان خود حل کند. این یعنی هم بتواند روی تواناییها خودش حساب کند و هم قدرت استفاده از تفکر جمعی را داشته باشد. خرید اسباب بازی فکری چوبی یا هر نوع متریال دیگر، میتواند در این زمینه راهگشا باشد.
گسترش ذهن کودک با اسباب بازیهای مختلف فکری
بر اساس نوع اسباب بازی فکری که انتخاب میکنید، بخش متفاوتی از ذهن و هوش کودک را تقویت خواهید کرد؛ مثلاً انتخاب اسباببازیهایی که به کودکان در مورد کشورها، فرهنگها و قارههای مختلف توضیح میدهند، میتوانند آگاهی جغرافیایی آنها را توسعه دهند یا اسباب بازیهای فکری که مفهوم زمان را به کودک میآموزند، در کنار هیجان و شادی که برای او ایجاد میکنند، درک کار با زمان را برایش سادهتر میسازند.
از همه مهمتر، اسباب بازیهای فکری که مفهوم پول و مدیریت آن را به کودک میآموزند، در بزرگسالی او را از دردسرهای مدیریت اشتباه پول نجات میدهند. در همین لیست میتوانیم به بازیهایی که مهارتهای کار با دست، مهارتهای شناختی، درک ساده فیزیک و ریاضی را هم تقویت میکنند، اشاره کنیم.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید اسباب بازی برای رده های سنی مختلف
بهترین اسباب بازیهای فکری برای ردههای سنی مختلف
نباید فکری و آموزشی بودن اسباب بازی باعث شود که از متناسب بودن آن با سن کودک غافل شوید؛ چون خرید اسباب بازی فکری، تنها زمانی میتواند آثار مثبت خود را روی ذهن کودک بگذارد که با توجه به رده خاص سنی او طراحی شده باشد. در ادامه، پیشنهادهای بیشتری را در این زمینه با شما در میان میگذاریم.
انواع پازل، لگو و مکعبهای هوش
پازلها با توجه به طرح و تعدادشان میتوانند برای ردههای سنی مختلف در نظر گرفته شوند؛ بهعنوانمثال، اگر پازل حدود 10 تکه بزرگ داشته باشند مانند پازل و کفپوش بزرگ، میتوان آن را بهعنوان اسباب بازی فکری برای کودک دو ساله در نظر گرفت و اگر بیش از 100 تکه داشته باشد، حتی میتوان آن را بهعنوان گزینهای برای خرید اسباب بازی فکری بزرگسالان در نظر گرفت.
از طرف دیگر، مکعب هوش هولی تویز Huile Toys 3119 هم میتواند تاثیری مانند پازل و لگو را روی ذهن کودک بگذارد. در این محصول، تکههای پازل جای خود را به نتهای موسیقی میدهند و با تحریک حس شنیداری، خلاقیت و هوش هیجانی کودک، او را باهوشتر از قبل میکنند.
انواع خمیرهای بازی
استفاده از خمیرهای بازی، بخش خلاقیت، حل مسأله و مهارتهای کار با دست را در کودک تقویت میکند. وقتی او یاد بگیرد با خمیرها چیزهای متفاوتی را خلق کند، ذهنی پویاتر خواهد داشت.
انواع عروسکها
کودکان با عروسکها وارد دنیای خیال میشوند، مهارتهای حل مسأله خود را تقویت میکنند و خیلی راحتتر احساسات خود را به دیگران انتقال میدهند. بزرگترها میتوانند با همراهی کودکان در این بخش از بازی، عمق یادگیری را بهشدت افزایش دهند؛ مثلاً استفاده از عروسکهای انگشتی و روایت داستانهای آموزنده با آنها، ذهن کودک را فعال میکند. اگر قیمت اسباب بازی برایتان مهم است، خوشبختانه دستتان برای انتخاب عروسکهای خوشقیمت بسته نیست.
عروسک پسر بچه جعبه ای 281
عروسک پولیشی دختر تینی وینی Tiny Winy بزرگ
عروسک پاندا خوابیده تینی وینی Tiny Winy
عروسک حیوانات خوابیده 70 سانتی گوشدار
عروسک پولیشی حیوانات ایستاده 75 سانتی متری
شطرنج
در دستهبندی اسباب بازی فکری و آموزشی، نمیتوانیم شطرنج را جا بگذاریم؛ چون بدون تردید یکی از بهترین بازیهای فکری است. شطرنج، کودکان را به تفکر استراتژیک و حل مسائل پیچیده تشویق میکند. این مهارتها میتوانند در زندگی روزمره و تحصیلی آنها مفید باشند. بازی شطرنج میتواند خلاقیت کودکان را افزایش دهد؛ چون آنها باید بهدنبال راهحلهای جدید و نوآورانه برای مشکلات بازی باشند.
مطالعات نشان دادهاند که بازی شطرنج میتواند به افزایش IQ کودکان کمک کند. شطرنج به تمرکز بالایی نیاز دارد و میتواند به کودکان کمک کند تا توانایی تمرکز و توجه خود را بهبود بخشند. بنابراین، هنگام خرید اسباب بازی فکری برای کودک دو ساله و بالاتر میتوانید به شطرنج هم فکر کنید. البته کودکان پنجساله به بالا بهترین کاندیدا برای یادگیری و بازی با شطرنج هستند.
بازی با واژهها
کودکان میتوانند با استفاده از بازی کلمات، توانایی خود در استفاده از واژههای مختلف را تقویت کنند. هر اندازه سن کودک بیشتر باشد، مقدار پیچیدگی این بازی هم بیشتر میشود؛ مثلاً اگر به فکر خرید اسباب بازی فکری برای کودک دو ساله هستید، سطح بازی با الفبا برای کودک مناسب است و اگر کودک شما تا حدی توانایی خواندن و نوشتن دارد، بازی با کلمات برای او مناسبتر بهشمار میرود.
در این زمینه، همیشه لازم نیست به اسباب بازیهای کاغذی یا پلاستیکی فکر کنید؛ چون خرید اسباب بازی فکری چوبی در قالب مکعبهای الفبا یا واژه هم میتواند همان سطح از آموزش و شادی را برای کودک شما به وجود بیاورد.
بزرگترین مرکز خرید اسباب بازی فکری در جهان کجا است؟
بزرگترین مرکز خرید اسباب بازی فکری در جهان، فروشگاه (Hamleys) در لندن است. این فروشگاه که در سال ۱۷۶۰ تاسیس شده، قدیمیترین فروشگاه اسباببازی در جهان هم محسوب میشود. Hamleys دارای ۷ طبقه است که هر طبقه به یک موضوع خاص اختصاص دارد و بیش از ۴۰,۰۰۰ نوع اسباببازی، ترفندهای جادویی و صنایع دستی را ارائه میدهد.
این فروشگاه بهدلیل فضای بزرگ و تنوع بالای محصولات، تجربهای بینظیر را برای کودکان و بزرگسالان فراهم میکند. همچنین، Hamleys بخشهای ویژهای برای برگزاری جشنهای تولد و تورهای خصوصی دارد.
بیشتر بخوانید: فروشگاه اسباب بازی در تهران
اسباب بازی فکری را از کجا بخریم؟
اگر به فکر خرید اسباب بازی فکری عمده هستید یا میخواهید بهترین سایت خرید اسباب بازی فکری را پیدا کرده و خرید خود را از آن انجام دهید، حتماً به سیسمونی مریم، برترین فروشگاه سیسمونی تهران سر بزنید. در این مجموعه، امکان خرید حضوری و اینترنتی اسباب بازی وجود دارد. جالبتر اینکه میتوانید در کنار خرید اسباب بازی فکری ارزان، لیست سیسمونی را هم به همراه داشته باشید و خرید سیسمونی را هم از میان بهترین برندهای جهان انجام دهید.
معمولاً اسباببازیهای فکری خارجی، چیز خاصی برای نگرانی ندارند و بهراحتی میتوانید آنها را در اختیار کودکان قرار دهید. تنها نکته مهمی که شاید نیاز به بررسی داشته باشد، وجود تفاوتهای فرهنگی و حتی گاهی بدآموزی است که باید به آن توجه کنید.
اسباببازیهای فکری برای گروههای سنی مختلف طراحی شدهاند. برخی از آنها برای کودکان زیر 3 سال مناسب هستند و به تقویت مهارتهای پایهای مانند تشخیص اشکال و رنگها کمک میکنند. اسباببازیهای پیچیدهتر برای کودکان بالای 6 سال و حتی نوجوانان و بزرگسالان نیز موجود هستند.